Connect with us

Entertainment

The particular brick house where Charlton Heston and Bill Murray were born

Published

on

Share this:

Second parts were never good or, in other words, better than the first .

However, this is not entirely true when we talk about architecture .

In this case we can say that second parts will never be the same as the first .

The wonderful use of building materials always puts their physical and aesthetic capabilities to the limit.

And in extreme situations, one of the most important materials is terracotta brick .

Simple, straightforward and effective like no other.

For sample, a button.

This week we traveled to Evanston , a city very close to populous Chicago , Illinois .

The city is located in front of Lake Michigan and saw the birth of two great Hollywood stars: Charlton Heston and Bill Murray , although we have been struck by a unique home.

An incredible building constructed among heavily wooded parcels and conceived for a wealthy financial advisor named Robert Lipton, a lover of art and architecture .

It seems that Mr. Lipton needed a home and contacted the architecture studio, with offices in California and Florida .

He saw what he was looking for in his work, but he failed halfway, as the architects went off the beaten path and created something new for him.

Obviously, they convinced the promoter of his idea, and by the end of 2018 he had his new home built , a two-story, 260-square-meter building, which cost him 1.2 million dollars, about 1.06 million euros.

Lawrence Scarpa , the designer architect, had very clear ideas from the beginning, and created a home where the main material was brick, but arranged in a very special way.

Although the readers of The Luxonomist had already seen something similar a few years ago.

What defines the envelope of the house is a huge brick facade 6.5 meters high.

A wall with elements placed in a linear fashion, but slightly offset from their axis, allowing an impressive moiré effect , and giving the facade its own life .

The position of the bricks allows light to enter a front patio, which overlooks the interior facade of the two-story house, fully glazed.

This means that from inside the home you can see different light graduations, as the star moves .

Outside, the passer-by cannot help but feel attracted by a facade that changes shape while walking , a sensation that the rest of the houses do not produce, with the classic main doors with pavement up to the sidewalk.

To better choreograph the homecoming scene, the designer laid a concrete tile driveway into the home on a diagonal.

In this way, access is not direct, and you can see the facade in its different facets .

When you open the huge steel door, one more surprise, you do not enter the house, but instead enter a glazed hall that overlooks the exterior patio.

Everything is conceived to enjoy the maximum hours of light in an artistic intimacy , but the architect reflects it differently: “You can see through the house from the back alley to the street in front” .

For the rest, the house is distributed in an obvious way.

A huge two-story room provides its users with a living room and dining room , with an attached bathroom.

The kitchen also occupies the same space, covered with white carpentry that contrasts with the gray and mahogany tones of the rest of the elements.

On the ground floor, joined to the house by a glass corridor, there is an office for moments of work or reflection.

And on the upper floor, the master bedroom, which overlooks the rear of the building, and another guest bedroom above the office.

Belonging to another state, the architects had the help of other colleagues , what is usually called Architects of Records , that is, those who sign direct the work and adapt the project to the regulations of the region.

On this occasion, the work fell to the , who also contributed as electrical engineers and construction, yes, they were kind enough to leave some work for , who were in charge of the structure.

Inside, the polished concrete pavement on the ground floor stands out .

Also the staircase, which begins with three concrete steps, which are transformed into oak in the room, probably with an interior steel structure with oak paneling, and a white railing to lean on.

The pavement on the upper floor continues with the same wood, wood that hides radiant heating and cooling systems , to cushion the cold or heat depending on the time of year.

The rear façade is executed with cement and plaster panels, made with recycled Portland cement .

This is another of the keys to housing, the emphasis on using materials with low environmental impact .

Thus, the oak wood flooring is certified by the Forest Stewardship Council , the paint is non-toxic, and the tiles are nicknamed “eco”.

In the front and rear patios, part of the floor is gravel, and the Solarban 80 glazing, , is highly protective of the sun.

But let’s go back to the main singular element, the facade.

It is executed with terracotta bricks from the Chicago region , bricks that, due to the raw material, obtain quite atypical tones, which means that they are used for other than aesthetic purposes (back walls, chimneys, hidden structural supports .. ).

The use of these bricks has a double reading, the commitment to the materials of the region , and the challenge of making their dubious aesthetics end up being attractive … Did they get it?

For me if.

To obtain the moiré effect , and that the wall did not fall on them, the contractor executed horizontal steel structures (5 × 15 squares), every 80 centimeters in height, giving stability to the irregular courses of bricks.

In this way, Mr. Lipton safely enjoys natural light during the day , and at night dazzles his neighbors with the golden rays of the interior light from the house that pass through the facade.

Go to the financial advisor .

Share this: